Rahman

Ne každá nabídka, které se vám dostane, je tím, co byste měli využít. Ale jsou i weby, jejichž nabídky jsou prospěšné. A tento web je jedním z nich.

Proč bychom měli podporovat výzkum vesmíru


Pokud jde o výzkum vesmíru, pak se mu nedostává ani zdaleka tolik pozornosti, kolik by bylo potřeba. To můžeme ostatně vidět z toho, že rozpočet různých vesmírných agentur se neustále snižuje, tedy pokud započítáme inflaci. Jistě, máme zde projekt Artemis, avšak ani ten nepostupuje tak rychle, jak se původně očekávalo, a již dnes je jasné, že se bude i nadále zpomalovat.

 

Také si můžeme připomenout ostatní projekty, které měly být uskutečněny, avšak byly zrušeny právě kvůli nedostatku financí. Jedná se například o vesmírný hotel. Ten měl již dnes fungovat, avšak jeho stavba se zrušila. Také vyslání posádky na Mars se zrušilo, neboť s tím byly spojeny příliš velké výdaje.

 

východ Slunce nad Zemí

 

Samozřejmě je otázka, zda by situaci nemohli zachránit například miliardáři, kteří se o vesmír zajímají a kteří určité projekty financují. Ani ti však situaci nezachrání. Podporují totiž jen projekty, které se jim líbí, nikoliv ty, které jsou uskutečnitelné a které by mohly výzkum posunout dál. Proto jsou vesmírné agentury nezbytné.

 

Zde se samozřejmě můžeme ptát, proč by nás měl výzkum vesmíru zajímat. Běžného člověka se totiž prakticky nijak nedotkne. Jistě, bude to určitá novelta, ale v podstatě nic nám nepřinese, alespoň ne v krátkodobém horizontu, na který se valná většina lidí zaměřuje. Ukazuj se však, že je zde důvod, proč bychom jej měli podporovat, jak je to jen možné.

 

Země z vesmíru

 

Tím je především to, že Země tu nebude věčně. Stále je zde hrozba nárazu asteroidu, epidemie, která vyhladí většiny lidstva, důsledky globálních změn klimatu, a mnoho dalších věcí, které mohou náš život zde znepříjemnit či dokonce úplně znemožnit. Je tedy vhodné mít alternativu, která nám umožní přežít.

 

Bohužel je pravdou, že valná většina politiků si to neuvědomuje. Obvykle totiž myslí pouze na své funkční období a na to, jak si udržet svou pozici. A v tom jim bohužel výzkum vesmíru nějak nepomůže.